Proizvodnja stakla

Proizvodnja stakla

ClimaGuard Solar termo-staklo

Ako želimo sprečiti ulazak sunčeve topote u prostoriju i zaštiti se od UV zraka tu je ClimaGuard Solar izo-staklo. ClimaGuard Solar je ravno staklo s prozirnim i izrazito tankim premazom na površini. Zahvaljujući tome osigurava visoko propuštanje svetlosti (66%), odličnu toplotnu izolaciju (k=1,1) i zaštitu od sunčeve energije (propušta samo 42% sunčeve energije).

clima-guard-solar-termo

ClimaGuard Solar izo-staklo, čija je glavna karakteristika neverovatna toplotna izolacija, u poređenju sa običnim izo staklom omogućava uštedu polovine troškova grejanja. To staklo ne samo da brine za Vaše novčanike, već i za okolinu. Odgovarajuća toplotna izolacija važna je i leti jer sunčevi zraci koje prolaze kroz staklo mogu znatno povećati temperaturu u prostoru.
Tradicionalno izolaciono staklo propušta oko 80% energije u prostor, što je često neizdrživo. ClimaGuard Solar izo-staklo znatno smanjuje prenos sunčeve toplote jer propušta samo 42% celokupne sunčeve energije. Nizak prenos toplote uzrokuje nisku temperaturu unutar stakla, što posebno osigurava udobnost u prostoru, takođe, omogućava neverovatnu uštedu prilikom korišćenja klima uređaja.

Nisko emisiona stakla

IZOLACIJSKA STAKLA – NISKO EMISIONA STAKLA (LOW-E)

Staklo nam daje velike prednosti u pogledu arhitekture prostora u kojem živimo. Staklo nema posebnu karakteristiku toplotne izolacije te se na mestima ostakljenja pojavljuje gubitak toplote. Jedna od glavnih zadataka moderne proizvodnje stakla je ograničavanje i smanjivanje emisije toplote odnosno sprečavanje gubitka toplote kroz zastakljene površine. Prvi korak je upotreba izo-stakla kojim se poboljšava toplotna zaštita i smanjuju se gubitak toplote kroz zastakljene površine. Najbolje karakteristike toplotne izolacije možemo postići izo-staklom sa poboljšanim karakteristikama unutar samog prostora između dva stakla.

Najznačajnije poboljšavanje u pogledu smanjenja emisije toplote dobija se upotrebom nisko emisionih stakala – LOW-E u kompoziciji izo-stakla. Nisko emisiona stakla karakteriše posebno selektivan sloj molekula oksida postavljenih na površinu stakla koji refleksuje samo toplotno zračenje. Kroz stakla niske emisije gubi se manje toplote jer se energija vraća u prostor iz kojega potiče. Dodatno poboljšanje odnosi se na primjenu inertnih gasova u međuprostoru kompozicije izo-stakla. Dakle, zamjenjuje se suvi vazduh čime se postiže veća moć toplotne izolacije i smanjenje koeficijenta prolaza toplote. Kombinacijom nisko emisionih (LOW-E) stakala i upotrebom inertnih gasova u kompoziciji izo-stakla dobijamo vrhunske performanse. Takvo staklo ne samo da utieče na smanjenje troškova grejanja već je indirektno uključeno u zaštitu okoline smanjenjem ukupnih potrebnih količina energije i samim time i smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferu.

nisko-emisiona-stakla

 

 

 

 

 

 

 

 

Prema istraživanjima „Generalne direkcije za energiju“ pri Europskoj komisiji ako bi se sva jednostruka stakla u stanovima Europske unije zamenila izo-staklima s LOW-E, uštedelo bi se energije oko 1 gigajoule/god = 11 milijardi eura. Ugradnja izo-stakla s LOW-E umesto običnog izo-stakla predstavlja trošak koji se vraća za manje od 5 godina kroz uštedu energije zagrevanja.

izostaklo-tabela

 

 

 

 

Razlozi ugradnje izo-stakla s LOW-E:

 • ušteda na grejanju, smanjuje troškove života
 • smanjenje emisije zagađenja, narušavanja prirode i klimatske ravnoteže
 • povećanje komfora prostora
 • ostaju nam financijska sredstva za druge potrebe i povećanje životnog standard

Zakonska ograničenja K-faktora u Europi:

izostaklo-tabela-2

 

 

 

 

 

 

Ugradnja izo-stakla s LOW-E umesto običnog izo-stakla predstavlja trošak koji se vraća za manje od 5 godina kroz uštedu energije zagrevanja.

Razlozi ugradnje izo-stakla s LOW-E:

 • ušteda na grijanju, smanjuje troškove života
 • smanjenje emisije zagađenja, narušavanja prirode i klimatske ravnoteže
 • povećanje komfora prostora
 • ostaju nam financijska sredstva za druge potrebe i povećanje životnog standarda

 

Proizvodimo sve vrste stakla i termo-stakla! Posedujemo sve potrebne ateste od Instituta IGH d.d.!

Na savremenoj izo-liniji izrađujemo dvoslojno ili troslojno izolaciono staklo raznih debljina i dimenzija. Zavisno o nameni nudimo sve kombinacije stakla: prozirna, reflektirajuća, polureflektirajuća u raznim bojama, nabavljena od renomiranih europskih proizvođača.

Prednosti zbog kojih je izo-staklo traženo su:Izostaklo

 • Izuzetno jednostavno održavanje
 • Ušteda toplotne energije
 • Sprečava kondenzaciju vlage
 • Poboljšava zvučnu i toplotnu izolaciju
 • Rok trajanja izo-stakla je i do 30 godina.

Izo-staklo je stakleno telo sastavljeno od više staklenih ploča odvojenim najmanje jednim hermetičkim zatvorenim međuprostorom koji je ispunjen zrakom ili plinom, a sastoji se od:

 • staklo
 • međuprostor (zrak ili plin)izostaklo-2
 • Sprečava kondenzaciju vlage
 • alu-profil
 • molekular – upijač vlage
 • butil
 • tiokol, hot-melt, silikon
Kodre bb, Ulcinj, Crna Gora
Pon - Sub: 8:00-16:00
+382 69 379 793
+382 69 507 283
vero-al@live.com
Copyright © 2022 vero-al.com. All rights reserved.